Om Gästis

Skriv utE-post

I flera hundra år har det bedrivits värdshusrörelse i Staffanstorp.
Fr.om 1857 har det bedrivits gästgiveriverksamhet på den nuvarande platsen där också skjutsstationen anlades bredvid.

Hos oss kan du än idag känna historiens vingslag.

I en av våra vackra salar hittar du gamla välbevarade ”gåramålningar” i form av matstilleben. Dessa är från 1905 då en kringvandrande vagabond tröttnade på att driva omkring och måla av storböndernas gårdar och mot ersättning i form av mat o logi försåg de grundmålade vita väggarna med stora guldmedaljonger som pryddes av vinglas, vatten, en nedlagd hare, en urtagen fasan och druvor, äpple och päron m.m

På en tavla i entrén kan du se att en tur till Dalby kostade 1:70. Sedan tillkom 20 öre för en draghäst och 30 öre för 2 st.

Utanför entrén finns de gamla länkarna kvar där hästen kedjades fast medan ägaren kanske tog sig en sup med fläsk och bröd.

På ovanvåningen kan du se en av de gamla servitriserna blicka ner över entrén klädd i den jacka servitriserna bar omkring 1960 och iaktta tidens gång.

Trädgårdsserveringen:
Upplev grönskan i vår underbara Gästispark där du i lugn och ro kan äta lunch, ta en fika, njuta av ett glas vin med en bit mat och njuta av sommar och sol, kanske spela kubb med vännerna medan maten tillagas, låta barnen rasa ut när det kryper i benen. Be personalen plocka fram ringspel, kubbspel eller en liten boll att leka med.

Här i trädgården kan du även uppleva sommarlustspel, allsångskvällar, grill- och trubadurkvällar, grisfest m.m Titta alltid på hemsidan för att se vad som är aktuellt just nu.

I Gästisparken hölls det förr ett otal fester och det fanns en stor utomhusdansbana där ortens unga roade sig på 40- och 50-talen. Det var många bataljer som ägde rum vid dessa tillfällen. Om en påg från Staffanstorp tittade alltför noga på en tösabit från Dalby kunde det hända att de gästande pågarna från Dalby slog till. Ungdomarna cyklade till Gästis från byarna runt omkring.

Ofta hördes det musik från parken och en dag har det berättats, steg en Staffanstorspbo in på Gästis och gick fram till pianot och spelade en vals som kom att kallas Gästisvalsen. Servitriserna bad om att få både text och noter men mannen sa bara: ”Valsen om Staffanstorps Gästivaregård är hemlig” och avlägsnade sig. Man kan bara undra var texten och noterna gömts någonstans?